1- Tez Konusu Seçilmelidir
Tez yazımı normalde basit gibi görülebilir. Ancak bu oldukça karmaşık bir süreçtir. Bu yüzden doğru adımlarla giderek hareket etmenin mantıklı olduğunu söyleyebiliriz. Tez nasıl yazılır diye merak edenlerin öncelikle planlamayı doğru yapmaları gerekir. Baştan savma bir şekilde yola çıkmak yerine planla hareket etmek olumlu sonuç almaya yarayacaktır.
Tezin yazımı için öncelikle konu belirlemek gerekir. Bazı durumlarda öğrenci konuyu seçerken bazen ise tez hocası tarafından hazır bir konu verilmektedir. Sonuç olarak konu olmadan teze başlanmadığı bilinir. Konu seçiminde öğrencinin çalışma ve ilgi alanı ön planda yer almaktadır.
2- Tez Konusu Hakkında Araştırma
Tez konusu belli olduktan sonra sıra araştırma yapmaya geldi. Aslında bu aşamaya ön hazırlık demek doğru olur. Tezin konusu ile ilgili yapılan ön araştırma sayesinde bilgi birikimi artacaktır. Başka bir deyişle tez konusuna hakim olmak bu araştırma ile mümkün olur.
3- Planlama
Tez yazımına geçmeden önce planlama yapılması gerekmektedir. Adım adım tez yazma sürecinde en önemli aşamalardan birisi planlamadır. Plan ile şu hedefler sağlanır;
– Tez yazım sürecindeki adımlar belirlenir.
– Tez yazımının düzeni ortaya çıkar.
Tez planlaması yaparken zamanı da hesaba katmakta fayda vardır. Tezin yazımının biteceği tarihi bilerek hareket etmek sıkışıklık yaşamanın önüne geçer. Ayrıca planlama doğru yapıldığı takdirde teziniz kabul görecek iyi bir seviyede ortaya çıkacaktır.
4- Tez Yazımı
İlk aşamalar bittikten sonra tez yazımına geçilir. Tez yazımının belirli bir seviyede olmasına dikkat etmek gerekir. Özellikle dil bilgisi kurallarını iyi şekilde kullanmaya dikkat edilmelidir. Bunun yanında resmi bir yazım şekliyle hareket edilmelidir.
Seçilen konu, araştırılan kaynaklar vs. belirli bir düzen içerisinde aktarılır. Ayrıca resmi dil yanında sadeliği de dikkat etmek gerektiği unutulmamalıdır.
Tez yazımında belirli bir düzen olması için bölümler bulunmaktadır. Bu bölümler karışıklık olmaması adına tezin taslağını oluşturur. Yani tezin düzeni bu bölümlere uygun olmalıdır. Tezin bölümleri şu şekildedir;
– Giriş: Tezin tanıtımının yapıldığı bölümdür. İlgili okuyucu bu bölümde tez ile ilgili ön bir bilgi alır.
– Genel bilgiler (literatür taraması): Tez konusu ile ilgili kavramlar bu bölümde açıklanır. Tabi bu açıklama detaylı ve açık şekilde yapılmalıdır. Konuya ait açıklamalar, makaleler ve çalışmalar bu bölümün içeriğini oluşturur.
– Metodoloji: Araştırmayı yürütmek için kullanılan yöntemler ve aynı zamanda verilerin açıklandığı kısımdır.
– Bulgular: Tezin asıl bölümü olarak bilinir. Araştırma sorularının cevapları bulgular kısmında yer alır.
– Sonuç: Bulgular bölümünde ortaya çıkan sonuçlar burada düzenli olarak yer alır. Yapılan çalışma sonucunda neler bulunduğu bu kısmı oluşturmaktadır. Bulgular gibi tezin en önemli kısmıdır.
– Tartışma ve sonuç: Araştırmanın sonuçları özetlenir.
– Kaynakça: Tez içerisinde kullanılan tüm kaynaklar bu bölümde yer alır. Kaynaklar veya kaynakça olarak tezde bulunur.
5- Tez Tasarımı
Tezin yazımından sonra sıra tasarım aşamasına gelir. Bu aşamada tez yazımı kurallarına riayet edilmektedir. Yani sayfa düzeni, başlıklar ve bunlara benzer unsurlara bakılır. Tezin olması gereken düzende yer alması gerektiği bilinir. Doğal olarak rastgele bir tez düzeni olmadığını bilmekte yarar vardır.
Genel olarak tez yazımında profesyonel bir destek almak avantaj sağlayabilir. Bu konuda tez danışmanlığı ile hareket etmek iyi sonuçlar almayı sağlamaktadır. Basit olmayan tez yazımı düzenli olarak ilerlediği zaman daha kolaydır. Aksi halde karmaşık yapıda hareket edilirse eğer tez amacına ulaşmaz. Bundan dolayı tezi yazan kişi boşa emek harcamış olur.
6- Gözden Geçirme ve Düzeltme
Tez yazımının sona ermesinin ardından tasarlama aşaması gelmektedir. Tasarlama sonrasında ise gözden geçirme ve düzeltme süreci başlar. Tezin temeli zaten oluştuğu için artık sona doğru gelinmektedir. Ancak gözden geçirme ve düzeltme aşamasına da önem vermeyi unutmamak lazımdır.
Tezi gözden geçirirken dil bilgisi hatalarına dikkat edilmelidir. Bunun yanında akışın nasıl gittiğine bakılmalıdır. Aslında bu aşama için tez kontrolü demek yanlış olmaz. Kontrol yapılırken düzeltme yapmakta ihmal edilmez.
Yazılan tezin kurallara uygun olup olmadığını bu aşamada anlamak mümkündür. Zaten tezi yazarken bazı noktalar gözden kaçabilir. İşte bu aşama gözden kaçan noktaları tespit etmeye yardımcı olur.
7- Tez Savunması
Tez yazımı ve düzeltme aşamaları bittikten sonra sıra tez savunmasına gelir. Bu aşamada tez danışmanı veya hocaları tarafından tez kontrolü yapılır. Onay alındıktan sonra teziniz bitmiş sayılır. Tabi yazdığınız teze hakim olmanız son derece önem arz etmektedir.
Tez, akademik kariyer açısından çok önemli bir unsurdur. Hatta iş hayatı içerisinde bile tezin faydalı olacağı durumlar vardır. Bundan dolayı tez yazımına önem vererek adım adım hareket edilmelidir. Böylelikle sonuca doğru şekilde gitme şansı yakalanmış olur.